Obrusy do gastronomii ? bawełniane czy plamoodporne?

Wybór odpowiedniego nakrycia stołu do restauracji to coś więcej niż tylko zakup kilku kompletów konfekcjo obrusowej. Ponieważ lokal gastronomiczny jest miejscem, gdzie zwykle znajduje się kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt stolików, trudno jest mówić, że nie pozostają one bez wpływu na ogólny wystrój wnętrza takiej restauracji. Stąd też bardzo ważne jest to, jakie obrusy do gastronomii wybieramy. Przed wejściem do sklepu ze stołową bielizną warto pamiętać o unikaniu typowych rozwiązań, chyba, że takich mamy w naszej restauracji w nadmiarze.
W takich sytuacjach zdecydowanie najlepiej sprawdzi się klasyczny, biały obrus. Choć to kolory są najważniejszą cechą takich obrusów, ponieważ jako pierwsze rzucają się w oczy przy wejściu do restauracji, to jednak należy zwrócić uwagę również na to, z czego jest wykonana konfekcja. W wytwornych restauracjach dobrze wyglądają i nawet są pożądane obrusy bawełniane. Ich cechą wyróżniającą jest przeważnie znaczna gramatura. Od niej zależy, jak obrus będzie się układał na stole. Niestety, choć są to nakrycia niezwykle eleganckie, to dość trudno jest nad nimi zapanować, gdy wejdą do użycia. Plam nie unikniemy, a te potrafią spowodować, że nawet najlepszej jakości obrus po prostu się zniszczy. Nieco bardziej praktyczne są obrusy plamoodporne. Te występują w równie szerokiej gamie kolorystycznej, co obrusy bawełniane, ale przy okazji zapewniają komfort korzystania z nich przez długi czas bez problemów z plamami.
Ponieważ takie obrusy wykonuje się z mieszanek różnych surowców, są one bardzo wytrzymałe, zaś powłoka plamoodporna przedłuża ich żywotność. Na koniec, kiedy mamy już wybrany obrus, koniecznie musimy do niego dobrać właściwe serwetki bankietówki i nakładki. Wówczas znajdziemy się w posiadaniu pełnego kompletu stołowej bielizny.

Zobacz, również